Кад ја будем родитељ…

Међународни дан породице обележава се сваког 15. маја од 1993. године када га је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила с циљем подизања свести о проблемима који постоје унутар породица и оснаживањем породице као институције (афирмације породице и породичних вредности, подстицања једнакости међу половима у оквиру породице, заштите породице као основне јединице друштва и помоћи како би оне могле да испуне своју одговорност према заједници).

У породици се рађамо, одрастамо, стичемо искуства о животу, стичемо свој идентитет, став о свету, о начину како треба живети. Она треба да буде место сигурности и среће, где се сви њени чланови међусобно поштују и подржавају, имају поверења једни у друге, а проблеме на које наилазе решавају заједничким путем. Здрава породична атмосфера веома је важна за формирање самопоузданог, самосвесног, успешног, срећног и задовољног детета. Кроз процес васпитања родитељи имају могућност да помогну својим малишанима да постану здрави и срећни одрасли људи.

Шта смо ми радили 15. маја?

Реализовали смо две ликовне радионице „Моја породица“ и „Породица Варјачић“ у оквиру којих су ученици цртали чланове својих породица, али и правили лутке, претходно разгледајући породичне фотографије.

Лутке су правили од дрвених варјача, вунице различитих боја, колаж-папира, тканина… Хвала мамама на помоћи око њихове израде!

Ипак, деци се највише допала игра „Кад ја будем родитељ…“ Обучени у одећу својих родитеља покушали су да у разговору са мном реше проблеме „своје деце/ученика“ (када дете ноћу не спава, игра се по цео дан у паркићу, не ради домаће задатке, није научило таблицу множења, разбије прозор у школи и слично).

Кад ја будем родитељ, све ћу радити другачије! … А, можда ћу, ипак, радити све исто што и моји родитељи!? 🙂

Како су се снашли у улози родитеља? Да је било лако, није. За новонастале проблеме имали су различита решења (од батина, преко разноразних казни до разговора).

Погледајте како „тата“ Александар решава проблем.

Није лако бити родитељ, рекли су на крају игре.

Негујмо породицу, она нам даје емотивну и менталну снагу за све животне изазове. Будимо пажљиви према најближима, пуни топлих речи. Али не само тог дана, већ сваког наредног.

Categories: Кутак за учитеље | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: