Ближи се Дан планете Земље

Недавно је обележен Дан заштите природе у нашој земљи, установљен Законом о заштити природе 2009. године, како би се се јавност подсетила на значај очувања природе Србије. За неколико дана обележићемо још један празник – Дан планете Земље.
Многима ни то неће бити довољно, јер они немају развијену свет о угрожености животне средине.
С друге стране, људима који имају развијену и еколошку свест, али и савест нису потребни одређени датуми да их подсећају да воле дом у коме живе.
Зар је потребно да нам неко каже како се планета гуши, како је затрпана смећем, загађена до крајњих граница?! Да ли је могуће да смо толико слепи да све то не видимо сопственим очима? Или нам је лакше да зажмуримо на једно око пред неконтролисаном експлоатацијом свих извора Земље и њеног биљног и животињског света?
Мене дотиче озбиљно нарушавање читавих екосистема и биолошке разноврсности услед изумирања појединих врста. Мени сметају загађен ваздух, вода и земљиште. Ужасавају ме дивље депоније, нафтне мрље, посечене шуме… Брине ме драматично повећана концентрација угљен диоксида у атмосфери.
Шта ја чиним? Да се разумемо, као прво не кукам и не седим скрштених руку. Мој посао је да едукујем будуће генерације да воле и чувају планету Земљу, нашу једину колевку живота.

Дуго нисам писала чланке на овом блогу. Рад са мојом зеленом децом и недостатак времена главни су разлози. Можда је баш сада прави тренутак да подвучемо црту и упознамо вас са нашом зеленом пустоловином, нашим личним ангажовањем у заштити, обнови и унапређивању животне средине.


Током првог полугодишта учествовали смо у Међународном програму Dreamdo Schools, Финска са пројектом „My favorite tree“ и тако створили јединствену базу омиљеног дрвећа (е-књигу).

Рад на пројекту документован је на онлај платформи.


Учествовали су и у ENO Treelympics – највећој еколошкој олимпијади на свету и ENO Tree Planting Day – Дану садње дрвећа у организацији Environment Online – ENO као једини представници из Србије. Садњом дрвећа у школском дворишту деца су дала допринос очувању животне средине и наше планете заједно са хиљадама школа широм света.
Више о јесењој садњи дрвећа прочитајте овде.
Током трајања, треће по реду, олимпијаде у садњи дрвећа, ученици су засадили 10 стабала. Све је документовано на сајту ENO Treelympics. Можете прочитати и овде.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.


Организовали смо и бициклијаду у оквиру обележавања Европске недеље мобилности, на Дан без аутомобила, чиме је промовисан овај еколошки вид саобраћаја, јер он не емитује штетне гасове који нарушавају квалитет ваздуха.
Препоручујем да прочитате чланак који је објављен у Просветном прегледу „Бициклијада за бољи живот“, а један од разлога је и тај што ћете сазнати зашто је бициклирање здраво.
Молимо вас да, у складу са вашим могућностима, до свог одредишта стижете пешице, бициклом, ролерима… чешће него иначе.


Реализовали смо и еко-радионицу „Дојење: кључ одрживог развоја“, а радови ученика Иванковић Филипа и Николић Луке послати су на ликовни и литерарни конкурс Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Центру за промоцију здравља (Градском заводу за јавно здравље Београд).
Конкурс је био део кампање Национална недеља дојења чији је циљ да се подстакне здравствено-васпитни рад у вртићима и основним школама на тему дојења.
Прочитајте мој текст „Здрава деца, јака породица“.


Током септембра организовали смо неколико занимљивих радионица, међу којима и ликовну радионицу „Climate is changing. Food and agriculture must too.“, а рад ученика Иванковић Филипа послат je на наградни интернет постер конкурс Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО).
Конкурс је био део обележавања Светског дана хране 2016.

Постер је пратио следећи опис: „Опстанак људи на планети зависи од природних ресурса. Чувајући пчеле, не загађујући земљиште, садећи дрвеће и органску храну, купујући локалне производе, не бацајући храну, рециклирајући… помажемо Земљи.
Не расипајмо природне ресурсе! Узимајмо из природе само онолико колико нам је потребно. Ако паметно трошимо, неће бити ни глади!


Ми волимо животиње!

Обележили смо Светски дан заштите животиња.
Разговарали смо о огромном броју одбачених кућних љубимаца који пате и свакодневно умиру на улицама или у неприкладним прихватилиштима, о великом броју копнених животиња које се убијају за исхрану људи или због крзна, о лабораторијским животињама које страдају у најстрашнијим мукама због експеримената, о великом броју угрожених врста животиња…

Animals matter to us“ – поручили су моји другаци.

 


Редовно организујемо и еколошке акције – акције чишћења и улепшавања радног простора/животне средине (учионице и школског дворишта).
Ми не прљамо природу. Наше смеће увек заврши у корпи за отпатке (контејнеру), али има и оних који бацају где стигну.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.


У децембру смо били део пројекта „Дрвеће за дворишта“, пријатеља из друштвеног сервиса Шума пева чија је мисија иницирање, стимулисање, стварање, организовање и реализовање акција које доприносе креирању бољих услова за живот људи у области екологије и заштите животне средине. Њихов основни циљ је пошумљавање и подстицање акција за пошумљавање.
Они су нам поклонили и у школском дворишту засадили панчићеву оморику. Ми смо им помагали.

Најлепши и најплеменитији гест је када ти неко поклони дрво!

 


Обележили смо International Hug a Tree Day.
Зашто? Дрвеће чини много тога за нас и никада не тражи ништа за узврат. Ово је била одлична прилика да изађемо напоље и загрлимо дрво, исказујући му тако нашу захвалност.


Не заборавите да угасите светло, била је порука малих еколараца.

Са великим задовољством смо се и ове године укључили у акцију „Earth Hour“.

Током еко радионице „Глас будућих генерација“ ученици су написали поруке одговорним лидерима претходно разговарајући о људским активностима које највећим делом доприносе климатским променама као што су прекомерно сагоревање фосилних горива, прекомерно крчење шума и закишљавање мора и океана, прекомерно загађивање воде, ваздуха и земљишта и прекомерна производња и потрошња добара која ствара више отпада.

Екстремне појаве у природи као што су поплаве, ерозија земљишта, олује, топљење глечера само су неки од догађаја настали као последица глобалних климатских промена.

Имамо право да живимо на здравој и очуваној планети Земљи, у хармонији са природом, због тога смо се и обратили доносиоцима одлука и написали им шта сматрамо да су њихове обавезе у осигуравању здраве и безбедне будућности за нас, као и шта очекујемо од њих по питању смањења последица климатских промена.

Ученици су направили папирне лантерне за акцију „Сат за нашу планету“, а затим су на папирним шакама, које су прво исцртали и искројили, написали (на сваком прсту) по једну кључну поруку.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Не окрећите главу пред климатским променама! Уградите соларне плоче на школе! Пошумљавајте Србију! Заштитите изворе пијаће воде! Обезбедите рециклажна дворишта! – само су неке од порука ових малишана.

Деца су гашењем светла на један сат у својим домовима допринела подизању свести о опасности које климатске промене представљју за нашу планету.


Ако сте се уморили од читања, жао ми је, има још! 🙂

Двадесет првог марта обележили смо Светски дан шума чија је тема била „Шуме и енергија“ како би се истакао значај шума као главног извора обновљиве енергије на свету.
Шуме и производи које нам они пружају имају кључну улогу у обезбеђивању одрживе енергије на глобалном нивоу, ау исто време су од суштинске важности за биодирвезитет, здраве екосистеме, као и за ублажавање климатских промена.


Двадесет другог марта обележили смо Светски дан воде чији је слоган носио назив „Зашто отпадна вода?“, а односио се на смањење продукције и повећање поновне употребе отпадних вода. Тим поводом организовали смо акцију „Желимо чисту воду“ која је представљена и на сајту World Water Day.

Постер акције

Након реализоване еко радионице „Јеси ли ти губитник?“ закључили смо да смо сви губитници када су у питању отпадне воде. 80% отпадних вода, које сви ми производимо, врате се у природу непречишћене, загађују животну средину и троше драгоцене ресурсе. Шта онда да урадимо? Потребно је да смањимо количину и загађење наших отпадних вода, и да их безбедно поново користимо колико то можемо. Дакле, тако нећемо бити губитници.
Оно што свако од нас може да учини је да, штедећи воду са славина, смањи количину настале отпадне воде и тиме допринесе очувању животне средине и здравља људи. А како то постићи? Када перемо зубе користимо чашу воде, туширајмо се уместо да се брчкамо у кади, трудимо се да нам славине и водокотлићи увек буду исправни, када заливамо башту не користимо црево већ кофу, затварајмо славину док перемо судове и сл. Поведимо рачуна шта бацамо у канализацију, јер што су прљавије наше отпадне воде, више енергије и новца кошта да се таква вода третира.

Након радионице, другаци су направили транспаренате о значају воде за живот и здравље, као и очувања и штедње воде као најдрагоценијег ресурса, а затим су посетили председника општине Барајево Слободана Адамовића и заједно са мном представили му рад Теодоре Поповић, студента друге године Географског факултета Универзитета у Београду, под називом „Водопривредни проблеми у сливу Барајевске реке“ са посебним освртом на комуналне отпада воде.

Тренутно већина градова у земљама у развоју нема адекватну инфраструктуру и средства за ефикасно и одрживо управљање отпадним водама. То је случај и са нашом општином.
Током читаве календарске године Барајевска река служи као реципијент за комуналне отпадне воде које не подлежу никаквом третману пре улива чиме мењају квалитет воде у самој реци. Вода Барајевске реке често одговара IV класи бонитета или је ван свих бонитетних класа, због екстремно високог коли титра (сведока фекалног загађења) и садржаја органских материја и амонијака и повремено потпуног одсуства кисеоника. Таквом водом се не могу наводњавати повртарске културе које се користе у сировом стању, нити се она може користити за напајање стоке због могућности инфекције.
Охрабрујућа вест је та да је 2012. године завршен пројекат израде Студије изводљивости за управљање отпадним водама општине Барајево, са циљем да се обезбеди прикупљање и пречишћавање комуналних отпадних вода у почетку насеља Барајево – центар, а затим и целе општине. Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода довешће до побољшања квалитета у Барајевској реци, али и до побољшања санитарних услова и здравствене заштите у општини Барајево.

Трошкови управљања отпадним водама нису мали, али их увелико оправдава проистекла добробит за људско здравље, економски развој и очување животне средине, а, поред тога, и обезбеђење нових пословних могућности, превенствено у области заштите животне средине.

Посету председнику општине Барајево мали еко репортери искористили су како би фотографисали испусте непречишћених комуналних вода у Барајевску реку у самом центру Барајева, у непосредној близини зграде општине.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

И да напоменем, могућности за екплоатацију отпадних вода су огромне. На безбедан начин третирана отпадна вода је јефтин и одржив извор воде за пиће, енергије, хранљивих материја и других обновљивих материјала.
Сетимо се да сваки пут када користимо воду, производимо отпадне воде. Зато памет у главу, не расипајмо је као да је имамо у изобиљу већ је рационално користимо. Зар има бољег места да почнеш да штедиш воду од своје куће?

За учешће у обележавању овог значајног датума и позива на смањење и поновно кориштење отпадних вода добили смо сертификат.

И то није све. Овде сам забележила само ваннаставне активности, али не и оне које спроводим током реализације часова изборног предмета Чувари природе. Можда сам нешто и заборавила, ко ће све то да попамти.

Categories: Актуелности | 1 коментар

Кретање чланака

One thought on “Ближи се Дан планете Земље

  1. Повратни пинг: Мали уметници | Биљини школарци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: