Обележен Светски дан здравља

Светски дан здравља обележен под слоганом „Депресија: Хајде да разговарамо“.
Циљ овогодишње кампање био је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије.

Депресија утиче на људе свих узраста, из свих сфера живота, у свим земљама, а ризик за њен настанак повећава сиромаштво, незапосленост, животни догађаји као што су смрт вољене особе или развод брака, физичка болест и проблем изазван употребом алкохола и дрога.

Депресија узрокује душевну патњу и може да утиче на способност људи да обављају чак и најједноставније задатке. Исто тако може да доведе до разарајућих последица на односе са породицом и пријатељима, као и да онемогући људе да раде и учествују у породичном и животу заједнице. У најгорем случају депресија може довести до самоубиства.

Губитак енергије, промена апетита, поремећај сна, туга, анксиозност, смањена концентрација, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, осећање безвредности, кривице и безнађа, мисли о самоповређивању или о самоубиству, неки су од карактеристичних симптома депресије.

Најчешће погађа: адолесценте и младе одрасле особе, жене у репродуктивном добу (нарочито после порођаја) и старије особе (преко 60 година).

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ наводи да најновије студије показују тенденцију померања првих симптома депресије према све млађем узрасту. Сматра се да око 12 одсто адолесцената и три одсто деце доживљава симптоме депресије.

О томе зашто деца постају депресивна и како изгледа депресивно дете прочитајте на сајту „Психотерапија и психолошко саветовање“ психотерапеута Др Катарине Вишић.
Погледајте WHO: Let’s talk about depression – focus on adolescents and young adults, кратки видео, са фокусом на депресију код адолесцената и младих одраслих особа, који истиче неке од симптома депресије и важности разговора са особама од поверења као првог корака ка добијању помоћи и опоравка. А ако сте забринути да је ваше дете можда депресивно прочитајте чланак „Worried that your child is depressed?„.

Шта ми можемо да урадимо за особе које пате од депресије? Можемо да их саслушамо и охрабримо  да потражи помоћ, будемо стрпљиви, подстакнемо ихје на друштвене и физичке активности, редован сан…

Извор: WHO – World Health Organization

Categories: Кутак за родитеље | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: