Онлајн недеља 2017.


Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Кампања се организује сваке године у марту под покровитељством организације Телецентри Европе која представља мрежу телецентара.
Активности овогодишње кампање, која је трајала од 27. марта до 2. априла, биле су усмерене на подизање свести међу грађанима о онлајн сервисима, безбедности на Интернету, кодирању и ИКТ вештинама.
Дигитална писменост је захтев модерног доба који представља склоп знања и вештина које се односе на информационо-комуникационе технологије. У Србији је још увек велики број дигитално неписмених и оних који никада нису користили Интернет и рачунаре.
Међу промотерима дигиталне писмености и партнерима кампање били су и ученици ОШ „Кнез Сима Марковић“ из Барајева, издвојеног одељења Велики Борак.

GOW16-prijava

Први дан, у нашој школи, протекао је у упознавање ученика са кампањом и најавом дешавања током недеље. Искористили смо прилику да подржимо учешће Србије кликом на Бројач (слика изнад), чиме смо регистровали своје учешће у овој европској кампањи као учесници из Србије и тако допринели промовисању активности наше земље у области дигиталног укључивања.

Погледајте Програм дешавања у нашој школи.

Мy favorite tree Moje omiljeno drvo

Другог дана организована је креативна ВЕБ радионица намењена ученицима другог разреда.
Током ње деца су направила е-књигу „Моје омиљено дрво“ уз помоћ Јoomag бесплатног сервиса за креирање и објављивање различитих типова публикација.
За израду електронске књиге другацима су послужили лап-букови које су израдили током првог полугодишта. Прво су изабрали величину, положај и број страница, а онда уносили текст и фотографије.
Ученици су научили како да конципирају публикацију, како да унесу поједине елементе, како да прилагођавају своје идеје и радове другим члановима… Као награду за свој труд добили су лепу публикацију која се листа путем стрелица. Можете је погледати кликом на слику лево.

 

Трећег дана одржан је час програмирања током кога су ученици научили основе програмирања уз Coding Pirates. Капетан Хак је безбедно допловио до скривеног блага захваљујући деци која су га одлично наводила (усмеравала) избегавајући препреке, програмирала пут користећи мапу.
Била је ово одлична прилика да се обнове релације напред-назад, лево-десно.
Громогласни аплаузи и узвици доказ су да кодирање није баук и да деца у њему уживају.

Четвртог дана говорило се о безбедности деце на интернету, као и о електронском насиљу.
Друга активност тог дана била је игра „QR Code Treasure Hunt“.

Кју-ар код су дводимензионалне графике које у себи садрже одређену информацију о кратком тексту, слику, аудио запис и сл. Покретањем апликације, камером на телефону се зумира графика, тј. код, и тада се отвара веб страница или појављује текст, слика, број…
Када су кренули у „Потрагу за благом“ наоружани мобилним телефонима и таблетима ученици нису скидали осмехе са лица. Кодиране поруке, остављене на различитим местима, помогле су им да дођу до блага (крајње тачке у задатку) – слаткиша. Кодове су очитавали помоћу мобилних телефона прикључених на интернет и инсталиране апликације на мобилном телефону коју се веома једноставно преузели са Play продавнице. Тако су „мали пирати“ развијали вештину читања и закључивања, радозналост…

Први траг…

Други траг…

Трећи траг…

Ако погледате галерију фотографија открићете да ли су деца пронашла скривено благо.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Телефоне у руке и очитајте следеће QR кодове.

Петог дана креирали смо и слагали електронске puzzle слагалице користећи сервис JigSaw Planet.
Алат је једноставан за креирање, па су ученици са лакоћом бирали, убацивали жељене фотографије и креирали слагалице претходно бирајући тежину, број и облик делова слагалице.

Puzzle можете видети у албуму Онлајн недеља 2017.

 

 

 

 

 

 

 

У Онлајн недељу укључили смо и предшколце. Слагалице смо одштампали, а затим смо посетили мале другаре и помогли им да их сложе. Поклоне су раздрагано сместили у своје портфолије.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Све активности су забележене путем фотоапарата и видео камере.
У холу школе постављена је кутија у коју ће сви они који су учествовали у Онлајн недељи моћи да убаце, на цедуљама написане, своје утиске.

А какви су нам утисци? Шта кажу деца?

Поносни смо што је и наша школа допринела ширењу дигиталне писмености у области информационо-комуникационих технологија у Србији.

Categories: Актуелности, Онлајн недеља | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: