Eat Climate-Smart

Кад кажемо климатске промене, прво што нам падне на памет су саобраћајна средстава (због издувних гасова) и грејање наших домова (због дима из оџака), дакле коришћење фосилних горива, што доводимо у везу са емисијом угљен-диоксида. Међутим, колико вас се запитало да ли и оно што једемо има утицај на климатске промене. Да ли сте икада помислили колико је енергије потрошено да се нешто произведе, да ли је храна органска или хемијски третирана, колико мора да путује пре него што је ми купимо и донесемо до стола.
customLogo.gif Ове недеље сам заједно са својим ученицима реализовала пројекат „Eat Climate-Smart“. Покушали смо да не једемо месо недељу дана како би смањили емисију угљен-диоксида и побољшали своје здравље. Укључили смо се у ENO climate change campaign 2016.

Зашто смо то урадили?

Производња меса доприноси климатским променама. Стока производи значајан обим емисије гасова стаклене баште (метан и азот-оксид, гас који је око 300 пута јачи од угљен-диоксида). Да ли сте знали да сваког дана, током варења, једна крава у просеку избаци 600 литара метана? Он настаје због ферментације биљака у желуцу преживара. Наравно, када узгајамо већи број говеда више доприносимо ефекту стаклене баште. Осим тога, да би се за њих произвела храна, троши се значајна количина енегрије и воде. Ако томе додамо прераду и транспорт, све то утиче на климатске промене, а да не говорим о пестицидима и ђубриву који су често од фосилних горива.

Зашто је добра органска храна? Органске фарме се ослањају на природна ђубрива и компост. Таква храна гаји се без генетски модификованих организама. Ми имамо срећу да у близини имамо једну – Органску фарму Лаф.

Током ове недеље посебно смо водили рачуна да једемо искључиво локалне производе. Зашто? Није све једно да ли намирница путује 1200 км или 10 км. Храна која се гаји близу нас, пре ће стићи до купца, па неће бити потребе ни за додатном прерадом нити хлађењем. Јер што већи пут храна треба да пређе да би стигла до нашег тањира, то се више енергије потроши, а то значи да више гасова стаклене баште одлази у атмосферу.

Пројекат смо завршили на Дан планете Земље. То је најлепши поклон који смо могли да јој дарујемо. Да ли нам је месо недостајало? Није. Уживали смо у поврћу и воћу. Па, иначе је у току Васкршњи пост. И посна храна може бити врло укусна, што смо ми и доказали.

Иначе, пројекат смо отпочели тако што смо отишли прво у локалну продавницу. Читали смо ознаке на производима (да ли су органског порекла, да ли су локални производи, шта садрже).

Храну нисмо бацали. Куповали смо онолико колико нам је било потребно. Спремали смо онолико колико смо могли да поједемо, што је веома важно. Доносили смо је и од куће, из свог повртњака.
Какви су резултати? Више него одлични. Јели смо заједно, у друштву. Било је слађе. Поједини ученици су први пут пробали поједино поврће, што је за сваку похвалу.
Activity Week - Serbia А ево и резултата.

Као што је куповина у близини добра за нашу заједницу и планету, то исто важи и за куповину домаћих производа („Произведено у Србији“). Важно је и да не подлежемо трендовима. Не верујте увек рекламама. И увек гледајте рок употребе. Наравно, свеже је увек најбоље. Избегавајте куповину готових јела.

Свет мора да се пребаци на већински вегетаријанску исхрану како би имао шансе да издржи климатске промене, навеле су Уједиње нације. Знатно умањена производња и конзумирање меса, или чак избацивање из исхране, од суштинског је значаја како би се обезбедило довољно хране и избегле климатске промене, упозоравају научници.

Више о сточарству и климатским променама прочитајте овде.

Дакле, учините нешто за планету Земљу већ данас. Почните да се бавите климатским променама. Унесите промене у свој живот. Један дан без меса, није много, али значи нашој планети. Да ли сте спремни да се одвикнете навика исхране зарад будућности планете и нас самих на њој?

Categories: Актуелности | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: