Шуме – плућа планете

Данас смо обележили Светски дан шума како би подсетили на значај дрвећа и истакле бројне користи које од њих има човечанство, али и на неопходност њихове заштите и очувања као драгоценог ресурса.

Обележавање овог дана покренула је Генерална скупштина европске конфедерације пољопривреде 1971. године, када је Организација УН за храну и пољопривреду – ФАО, прихватила ову иницијативу, сматрајући да ће се тиме допринети јачању уверења најшире јавности о значају шума и њеној вредности и улози за човека (заштитној, производној и рекреативној).

Одабран је 21. март, као први дан пролећа, у знак буђења природе и вегетације, али и као знак новог почетка, вечног обнављања живота.

Тема овогодишњег Светског дана шума је „Шуме и воде“, како би се истакла улога шума у очувању здраве и питке воде. Колико знате о овој теми? Проверите своје знање, одиграјте квиз.

 

Бринемо ли ми о нашим шумама? Некада је 80% територије Србије било под шумама, а данас је свега око 30%. Од непрегледних и густих шума оста само реч Шумадија. Зашто је то тако? Шуме су се вековима немилосрдно крчиле да би се створио простор за нова насеља.

Размишља ли неко о последицама уништења шума? Нестале су многе биљне и живорињске врсте, ерозије земљишта и пожари су све учесталији, а да не говорим о нагомилавању угљен диоксида у атмосфери и ефекту стаклене баште, промени климе.

Колико пута сте изрекли реченицу Да куцнем у дрво да не чује зло? Хоће ли будуће генерације имати у шта да куцну? Нема времена за чекање. Кинеска изрека каже: „Најбоље време да посадиш дрво било је пре двадесет година. Друго најбоље време је сада.“

Categories: Актуелности | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: