Водич кроз Онлајн недељу

Ове године смо се по први пут укључили у обележавање Онлајн недеље и тако постали промотери дигиталне писмености и партнери кампање.

Први дан протекао је у упознавање ученика са кампањом и најавом дешавања у нашој школи.

Другог дана говорила сам о безбедности деце на Интернету. То је уједно била и прва активност под називом Мали људи у чудесном свету рачунара – Паметан клик. Деца су научила како безбедно и правилно да користе Интернет. Читали смо „НЕТ И ЈА“ – Водич за безбедно сурфовање Интернетом, а онда одиграли забавну ИТ игрицу Дивља шума веба. Погледали смо и видео снимак Мисли пре него што постујеш, не веруј свему што је написано!

Трећег дана дружили смо се са родитељима. Била је то друга активност под називом Увод у коришћење Интернета / безбедност на Интернету. Родитеље сам упознала са саветима за бољу безбедност њихове деце на Интернету – Паметан клик за родитеље. Препоручила сам им да прочитају Приручник Дигитално насиље – превенција и реаговање који је намењен ђацима и родитељима, као и свима који раде на заштити деце и младих од насиља, злостављања и занемаривања.

Закључили смо да само сви заједно можемо допринети у борби за безбеднији интернет!

Родитељи су подржали учешће Србије кликом на бројач.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Кодирање није баук!, била је то следећа активност. Деца су научила основе програмирања уз Minecraft.

Четвртог дана позвали смо баке и деке. Током активности Отворена врата / Размена знања помогли смо старијим суграђанима да стекну основне е-вештине. Уз помоћ унука направили су своје прве кораке у виртуелном свету, а они су их за узврат научили нечему што нису знали, пренели су им своје знање и искуство.

Све активности смо забележили путем фотоапарата и видео камере. Нестрпљиви смо да фотографије и видео запис пошаљемо на такмичење!

Хвала бака Мици, Деси, Љиљи и Ради на дружењу!

Хвала бака Мици, Деси, Љиљи и Ради на дружењу!

Петог дана организовала сам креативне ВЕБ радионице намењене ученицима, родитељима и наставницима (како да направе колаж и слајд шоу од слика уз помоћ бесплатних алата Фотор и Анимото) под називом Креативно коришћење рачунара и Интернета. Било је више него занимљиво!

Фотор се може користити увек кад је потребно брзо, добро и ефектно организовати фотогарафије за израду колажа. Нама се овај алат много допао, па смо израдили и постере.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Анимото је прелепо дизајниран алат, који омогућава прављење видео записа од фотографија, видео снимка, текста и музике. Нисмо могли да одолимо, па смо направили више верзија.

Верзија 1

Верзија 2

Верзија 3

Молимо вас да попуните упитник и помогнете нам око одабира најлепше верзије. Хвала!

У холу школе сам поставила „Кутију добрих жеља“ у коју ће сви они који су учествовали у Онлајн недељи (баке, родитељи и ученици) написати на цедуљама своје утиске и убацити их у њу. Једва чекам да прочитам прве коментаре!

„Ко хоће нађе начин, ко неће нађе разлог“, каже наш народ. Да, могла сам да не организујем Онлајн недељу у нашој школи. Наше издвојено одељење НЕМА ИНТЕРНЕТ! Зар то није довољан разлог? Али не, ја не посустајем!
Када „покуцате“ на једна врата више пута, а она вам се не отварају (јер тај неко нема слуха и не разуме значај увођења интернета у школу) онда се снађете сами. Како? Питајте мој новчаник!

Categories: Актуелности, Онлајн недеља | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: