Гостовање у радио емисији „Поштована децо“

Данас су гости Првог програма Радио Београда и емисије „Поштована децо“ биле ученице Ана Аџић и Милица Марковић са учитељицом Биљаном Поповић. Откриле су све тајне Беле недеље (шта се тада догађа, зашто…).
Са ауторком и водитељком емисије, Мајом Ђурић, разговарале смо о специфичној исхраном током поклада, обредно-обичајним радњама, о забранама, маскираним поворкама…

Послушајете емисију „Поштована децо“ у којој смо гостовале.

Овде ћемо вам открити још неке тајне које нисмо рекле у емисији.

Покладе су дан за праштање и весеље. На тај дан се опраштају свађе и увреде, мире се завађени чланови породице, комшије и пријатељи, јер у период великог поста треба ући без греха.
Обичаји везани за стоку и живину – Сточни фонд био је од велике важности за опстанак заједнице. У току Беле недеље стока се истеривала ујутру рано и напајала свежом, тек извученом водом из бунара у циљу повећања количине млека. Да би се стока заштитила од вештица, чија је активност, како се веровало, појачана током Беле недеље, врата од штале подупирана су преврнутом метлом. Према народном веровању, избегавано је и насађивање кокошки да пилићи не би били болесни.
Паљење обредних ватри („олалија“) – На раскрсницама су се палиле ватре (симболизују почетак нове аграрне године) како би помогле изнемоглом сунцу да поново поврати снагу и покрене нови живот. Оке њих се играло коло (представља стару и нову годину), певале песме, а момци би се надметали у јунаштву прескачиући ватру.

Categories: Обичаји и веровања | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: