Онлајн недеља 2016. и у нашој школи

Како се мења друштво, тако се и вештине потребне грађанима за квалитетно одрастање и живот у њему мењају. Технолошки напредак и убрзани проток информација као један од захтева поставили су пред нас и дигиталну писменост – способност да разумемо и користимо могућности које технологија у данашњем дигиталном свету пружа човеку за сопствену и добробит друштва.

Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Ову кампању, која се од 2010. године истовремено одвија у више од 20 земаља, координише највећа европска мрежа организација посвећених дигиталној инклузији – Телецентри Европе. У кампањи је, до сада, учествовало више од 600 000 Европљана из 20 000 едукативних центара, а више од 100 000 људи је по први пут користило интернет.

GOW16-web-logo-3 Током Онлајн недеље од 14. до 20. марта људи широм Србије имаће прилику да унапреде своје е-вештине односно вештине рада на рачунару и коришћење интернета. Циљ ове кампање је промоција и приближавање информационих технологија грађанима и њихово дигитално описмењавање и оснаживање. У локалним школама, библиотекама и другим ИТ центрима обучени волонтери, наставници и други запослених у току Онлајн недеље помагаће својим суграђанима да науче да користе интернет и технологију на безбедан начин, а тиме побољшају и своје шансе за запослење и подизање свеукупног квалитета живота.
ИАН Телецентар, као национални партнер кампање у Србији, радиће на промоцији и приближавању информационих технологија својим грађанима и њиховог дигиталног описмењавања и оснаживања.

Попуњавањем Апликационог формулара, по први пут ћемо се ове године придружити Онлајн недељи и тако постати промотери дигиталне писмености и партнери кампање. Поносни смо што ћемо и ми допринети ширењу дигиталне писмености у области информационо-комуникационих технологија у Србији.

Попуњавањем Апликационог формулара, по први пут ћемо се ове године придружити Онлајн недељи и тако постати промотери дигиталне писмености и партнери кампање. Поносни смо што ћемо и ми допринети ширењу дигиталне писмености у области информационо-комуникационих технологија у Србији.

Активности овогодишње кампање биће усмерене на подизање свести међу грађанима о онлајн сервисима, безбедности на Интернету, кодирању и ИКТ вештинама. Такође, акценат ће бити на промоцији дигиталних послова, подстицању младих и незапослених да стичу и унапређују своје дигиталне вештине. Више од трећине становништва Европе не поседује дигиталне вештине, док ће 90% послова у будућности захтевати познавање ИКТ технологије.

БРОЈАЧ

GOW16-prijava

Региструјте своје учешће у Онлајн недељи 2016 ОВДЕ

У току Онлајн недеље биће активирана апликација (Бројач) где ћемо регистровати своје учешће у овој европској кампањи као учесник из Србије и тако допринети промовисању активности наше земље у области дигиталног укључивања.
Бројач је апликација направљена да забележи све оне који се у току ове недеље прикључе кампањи. Пријаве на Бројачу се рачунају само у периоду од 14. до 20. марта, а пре тога можете проверити како ради. Сваки учесник треба да кликне на бројач и затим направи још неколико кликова мишем одговарајући на неколико општих питања и тиме је његов/њен клик, односно учешће званично регистровано.
На неки начин, државе учеснице кампање се сваке године међусобно такмиче у томе која ће имати највише учесника кампање које је бројач регистровао, зато вас позивамо да својим кликовима на бројач допринесите што бољем резултату који ће Србија остварити. Не постоји никаква конкретна награда за ово, али је питање престижа наћи се у првих пет или десет.

Сви су добродошли да се прикључе неким од активности које се организују у различитим градовима Србије. Активности су бесплатне и обећавају ново знање и добру забаву!

Извор: http://onlajnnedelja.telecentar.rs/

Categories: Актуелности, Кутак за учитеље, Онлајн недеља | 1 коментар

Кретање чланака

One thought on “Онлајн недеља 2016. и у нашој школи

  1. Повратни пинг: Онлајн недеља 2016. и у нашој школи | MUZIČKA KULTURA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: