„Песма са Кумбаре“ – свечаност у част Милисава Чамџије

Поводом 209. годишњице ослобођења Београда од турске власти и јунаштва Милисава Чамџије данас је, на светог Андрију Првозваног са почетком у 12 часова, у Великом Борку, месту у коме је установљена прва српска влада 1805. године, одржана свечаност под називом „Песма са Кумбаре“.

Иницијативни одбор за обележавање имена и дела Милисава Чамџије, у присуству многобројних званица, одао је помен овом бесмртном јунаку.
Након поздравне речи, интонирана је свечана песма и на јарбол подигнута застава устаничке Карађорђеве Србије. Цвеће су, испред ученика и колектива Основне школе „Кнез Сима Марковић“ Барајево положиле учитељице из издвојеног одељења Велики Борак.

Овом приликом представљен је и програм даљег обележавања имена и дела Милисава Чамџије. Након музичко-сценског програма уследио је коктел. Снимак свечаности погледајте овде.

Ко је био Милисав Чамџија?
Милисав Чамџија, велики српски јунак, остао је у историји запамћен по томе што је први ушао у Београдску варош 1806. године и песмом обзнанио победу устаника и ослобођење Београда.
По почетку напада за кратко време је дошао до бедема, на месту где је сад кафана „Руски цар“, заузео га, узјахао топ и из свег гласа запевао:

Хеј браћо Срби, крила соколова,
к мени, к мени, ја сам на ендеку!“

Сахрањен је, по својој жељи, поред брата на имању Бранислава Иванковића (потомка Чамџијиног брата Иванка) у Великом Борку. Више о Чамџији можете прочитати у „Барајевском Гласнику“ на 17. страни.
Надгробни споменик Милисава Чамџије увршћен је (Одлука, „Сл. лист града Београда“ бр. 16/87), као споменик културе, у Каталог непокретних културних добара на подручју града Београда.
О њему је, 1955. године у режији Радоша Новаковића снимљен филм „Песма са Кумбаре“. Чамџију је тада глумио Северин Бијелић. Филм можете погледати овде – 1. део филма и 2. део филма.

Categories: Актуелности | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: