ENO Treelympics – највећа еколошка олимпијада на свету

treelympics_logo_2015 ENO – Environment online је глобална виртуелна школа и мрежа за одрживи развој. Покреће различите програме који су подржани од важних институција, као што су UNEP – United Nations Environmental Programme и UNESCO.
ENO програм је, почетком године, позвао све школе да се придруже ENO Treelympics, олимпијадама за садњу дрвећа. У питању је друга по реду Treelympics, која је почела 20. марта 2015. године (на Међународни дан шума и Међународни дан за елиминацију расне дискриминације), а завршава се 24. октобра 2015. године (Дан УН).

Погледајте на https://youtu.be/RuCvL__4Ud4

Погледајте на кликом на слику.

Овај догађај, који траје 217 дана, намењен је деци, младима, школама и градовима, да саде дрвеће заједно, деле осећање бриге и радости. Уз помоћ локалне заједнице, школе траже области које су довољно велике, погодне за садњу дрвећа и безбедне. Дрвеће се сади локално, а информације о садњи постављају онлајн. Уколико је дрвеће засађено пре или после рока, оно се не рачуна у овом такмичењу. Сви учесници добијају сертификате, а семинар и церемонија доделе награда одржаће се у Турској крајем године.

Наше прво дрвеће, на Дан планете Земље, засадили су у школском дворишту ученици четвртог разреда, а ове школске године наставили ученици првог разреда. Након садње дрвећа, информације (локација, број стабала, врста, број учесника, фотографије) доставили смо организатору.

Колико је која школа, учесница, засадила дрвећа, може се пратити онлајн током целе године. На фотографији је приказана наша школа у Великом Борку и места на којима је посађено дрвеће.

Колико је која школа, учесница, засадила дрвећа, може се пратити онлајн током целе године. На фотографији је приказана наша школа у Великом Борку и места на којима је посађено дрвеће.

Ми учествујемо у екипној садњи дрвећа. Нећемо победити на такмичењу, али нема везе. За нас је важније то што знамо да радимо нешто, што је добро за нашу околину и нашу планету.
О томе зашто треба садити дрвеће прочитајте на блогу Ала је леп овај свет.
Циљ ENO програма је да се засади 100 милиона стабала до 2017. године. На ово су се обавезали у Рио+20 Самиту у јуну 2012. године. Изазов је огроман. За десет година засађено је 17 милиона стабала. Снови се могу остварити само ако у њих верујемо и радимо оно што је потребно. Зато, помозимо им да остваре сан. Тиче се свих нас! За нашу планету! За нашу будућност! Садимо дрвеће!

Categories: Актуелности | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: