Европска недеља програмирања 2015.

Европска недеља програмирања (Europe Code Week) завршава се у недељу, 18. октобра 2015. године.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је крајем септембра све школе, ученике и наставнике да узму учешће у овој манифестацији чији је циљ јачање свести о потреби и значају информационо-комуникационих технологија у савременом животу и могућност њихове примене у различитим животним окружењима.
Током ове недеље, школе, компаније, непрофитне организације и остали заинтересовани грађани путем креативних и едукативних активности промовишу програмирање као нови вид писмености у модерном друштву, приближавајући га тако ширем кругу различитих генерација.
codeweek-badge-large-800
Наша школа је ове године, по први пут, узела учешће у Европској недељи програмирања. На мапи догађаја се тако, међу 48 земаља учесница и 6420 догађаја, нашла и радионица „Наши први кораци у свету програмирања“ за ученике 1. разреда.
Europe Code Week
Прваци су имали прилику да науче основе програмирања уз забавну онлајн игру CodeMonkey и авантуристичку дечју игру Run Marco!
Да ли је програмирање резервисано само за одабране? НИЈЕ, то смо и доказали!
Добро смо се снашли у улози програмера! Само смо неколико пута „упали“ у реку. Одлично смо усмеравали мајмуна, задајући му тачне команде (напред, назад, лево, десно,…). Била је то одлична прилика да обновимо и математику (одређивање положаја предмета према себи, другој особи и предмета према предмету)!

Пошто се наш главни јунак најео банана и ми смо појели по једну, заслужено! Друштво су нам током игре правила два плишана другара која су уживала у овој чаролији, исто колико и ми.

Погледајте видео Getting started with CodeMonkey. Помоћи ће вам да направите прве кораке у CodeMonkey. Да ли сте спремни да прихватите изазов? Срећно!

Ако сте се запитали зашто вам је све ово потребно, рећи ћу вам да нам програмирање помаже да схватимо како ствари функционишу. Живимо у свету који је погођен наглим напретком у технологији. Начин на који радимо, комуницирамо и мислимо се драматично променио. Да би се изборили са овим наглим променама у свету око нас, морамо да развијамо, не само наше разумевање како технологија функционише, већ да развијамо вештине и способности, који ће нам помоћи да се прилагодимо животу у овој новој ери.

Categories: Актуелности, EU Code Week | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: