Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

BilbordИако се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава широм света, почев од 1993. године, а у нашој земљи од 2007. године, ми смо га (моји ученици и ја) обележили по први пут ове године.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја препоручило је да се у образовно-васпитним установама у Републици Србији обележи Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода и да ученици и наставници део првог часа, у петак, 14. новембра 2014. године, посвете обележавању овог дана. Подржавајући иницијативу Агенције за безбедност саобраћаја, Министарство је, такође, препоручило да у недељи од 16. до 22. новембра 2014. године школе саме осмисле и организују активности које ће бити усмерене ка подизању компетенција ученика за безбедно понашање у саобраћају.
Е сад, информација је послата преко Школских управа свим школама, али по коментарима великог броја колега, многи за ово нису знали. Систем обавештавања је, очигледно, негде „заказао“! Што се тиче моје школе, не знам да ли је обавештење стигло и где је „завршило“. Како сам ја сазнала? Сва срећа те често посећујем интернет страницу Министарства. А онда, парола „снађи се“! Прво сам са сајта Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије преузела материјал за основне школе, па се упутила у фотокопирницу. Наравно, материјал сам фотокопирала о свом трошку (сва срећа те имам мало ученика). А зашто? Због великог броја деце која учествују и страдају у саобраћајним незгодама сматрам да је ова тема веома значајна и да јој треба посветити пажњу. Рачунам, док ми не смање плату да приуштим деци нешто корисно!
Пошаљем позивно писмо за обележавање овог дана родитељима ученика. Деца одушевљена потрагом за благом. Али, не задуго. Блага нигде! На путу од куће до школе нађоше (и то само њих двоје) једно благо. Разочарање, и то велико. Да ли то значи да смо ми (не)безбедни у саобраћају? – питали су ме. Шта да им кажем када нам ни школско двориште није ограђено?!

Знајући да су деца најрањивији учесници у саобраћају, потрудила сам се да активности на часу буде што занимљивије и усмерене, пре свега, на њихово понашање у саобраћају. Зато сам донела свој лаптоп и књиге „Саобраћајна азбука“ и „Саобраћајни буквар“ са CD ROM-ом. Подсетили смо се, али и научили нека важна правила безбедног понашања у саобраћају (безбедан прелазак преко улице, безбедност деце у возилу, безбедност деце као бициклиста).
Нисам била лења, па сам радећи на PowerPoint презентацији и осванула.

Кроз игру и квиз, бојење слика, али и демонстрацију на улици, утврдили смо правила сигурног понашања у саобраћају, значај коришћења сигурносног појаса у возилима, значај коришћења заштитне кациге за бициклисте…

Деца су уживали у игрању едукативних игрица Саобраћајне меморијске картице – Игра меморије и Саобраћајна слагалица – PUZZLЕ. Затим смо погледали и неколико анимираних филмова.


Red light, Red light what do you say? – Nursery Rhyme, GreenLight – Walking with kids safety – Cartoon children Traffic Safety, GreenLight – Traffic signs for kids, educational videos to learn road safety, Road Safety Rules and Tips for kids of Kindergarten,Preschoolers,Toodlers.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Након спроведених активности решила сам да попуним анкету за евалуацију часа посвећеног безбедности саобраћаја и ту, наишла на проблем. Ја је не могу попунити. Онај ко треба и не зна да сам све ово реализовала. Тако је то. Рећи ћу, само, да су ученици на часу посвећеном безбедности саобраћаја били веома заинтересовани. Значај спроведених активности оцењујем оценом 5. Сматрам да су овакве акције потребне и вољна сам да у даљем раду спроводим још активности на тему безбедности саобраћаја. Толико од мене.

FlajerУ Србији је у последњих пет година у саобраћајним незгодама повређено 9044 деце, а 151 дете је изгубило живот. Деца најчешће страдају као путници (више од 44%), а затим као пешаци (41%) и возачи бицикла (14%). Значајан број деце учествује у саобраћајним незгодама или су сведоци незгода, па носе трауме у вези са саобраћајем.
Прошле године је, у саобраћају, погинуло 650 људи, од чега 11 деце старости до 14 година. У истој години било је 18470 повређених лица, од чега 1537 повређене деце.

Каква је ситуација на територији наше општине? Сазнали смо да је прошле године у саобраћају погинуло 5 људи, теже повређено 23 лица, од тога 4 деце, а лакше 42 лица, од тога 9 деце.

УЧИНИМО СВЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ!

Categories: Актуелности | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: