Укључи се – Искључи се!

Четири дана су још остала до глобалног искључивања светла на сат времена у оквиру акције „Earth Hour 60+“ коју организује WWF- Светски фонд за природу.
Иницијатива Сат за нашу планету настала је 2007. године у Сиднеју, а од 2009. године овој манифестацији прикључује се и наша земља, моји ученици и ја. Између осталог, у својим домовима гасимо светла на један сат и тако доприносимо подизању свести о опасности које климатске промене представљају за нашу планету. Поента није искључиво у уштеди енергије. Приоритет је брига за будућност планете. Свако од нас може нешто предузети по питању ублажавања последица климатских промена. Можемо променити своје свакодневне навике за добробит планете и свих нас који на њој живимо.

Доста расипања!

• Уопште није тешко да угасимо светло када излазимо из собе – најтеже је сетити се да то урадимо! Сваке године не бисмо производили тоне и тоне гасова са ефектом стаклене баште кад бисмо гасили светла кад нам нису потребна.
• Када укључимо сијалицу са ужареним влакном, само десет одсто енергије која се троши претвара се у светло. Преосталих деведесет одсто расипа се на топлоту. Заменимо обичне сијалице штедљивим!
• Отварање врата укључених електричних уређаја доводи до великог расипања струје. Не треба три сата размишљати пред отвореним фрижидером, замрзивачем, нити отварати рерну.
• Када не користите компјутер, а не желите да га искључите, пребаците га на „стање уснулости“ и он ће користити мање од пет процената своје пуне снаге.
• Радио, ДВД плејер, микроталасну пећницу и друге уређаје искључите из зида. Просечна породица може доста да уштеди ако само искључи кућне апарате кад их не користи јер они потроше између 10 и 60 одсто струје када су на „stand by“.

Ово су само неки од начина како да смањите свој утицај на планету данас, како да смањите трошкове и инспиришете друге да учине исто.

Придружите нам се. Будите и ви део глобалне екипе. Покажите да вам је стало до будућности наше планете.

УГАСИТЕ СВЕТЛА У СУБОТУ, 29. МАРТА У 20:30 ЧАСОВА!

ВИДИМО СЕ ИСПОД ЗВЕЗДА!

 

Categories: Актуелности | 5 коментара

Кретање чланака

5 thoughts on “Укључи се – Искључи се!

  1. Evo još par ideja kako pojedinci mogu smanjiti potrošnju energije i emisiju – CO2 dijeta

    • Дијета Вам је одлична! Топло је препоручујем свима. На истој сам већ годинама, породично и са ученицима. А како је спроводим у школи можете прочитати на блогу Ала је леп овај свет. Примера је много…

    • Делим Ваше мишљење. Да, сваки сат у нашим животима треба да буде „Сат за нашу планету“!

  2. Повратни пинг: Budi i ti deo globalne ekipe | Ala je lep ovaj svet

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: