Школство у Финској

Образовање у Финској је бесплатно за све, па чак и у приватним школама које раде по истом плану и програму као и државне школе. Деца имају бесплатне оброке, а током основног школовања добијају и бесплатне уџбенике.
Основна школа траје 9 година (6 + 3), а деца крећу у школу са седам година.
Школе се отварају у 7.30 часова ујутру. Ђаци весело утрчавају у школске ходнике, скидају ципеле и јакне, одлажу их у своје плакаре. Неки обувају папуче, неки су у чарапама.

Оно што нам се посебно допало је то што школу доживљавају као други дом. Атмосфера је радна, позитивна и отворена, много се прича и дискутује. Наставници се доживљавају као пријатељи, па им се обраћају по имену. Врата свих учионица по школи су увек отворена.

Поред редовних учионица постоје и теретана, библиотека, просторије за разоноду, соба са музичким садржајима, соба за секцију народних рукотворина, студио за глуму, просторија за научна истраживања, фотеље где се ученици одмарају читајући, шах столови и много тога још. Деца имају на располагању много избора за слободне активности. Спорт, музика, уметност и језици су углавном избор све деце.
Школе имају и разне животиње које ученици хране и цвеће које заливају и тиме се уче одговорности и љубави према природи. Поред овога, сакупљају и материјале за рециклажу што им развија еколошку свест.

После рада долази богат топао оброк. Када се време за ручак заврши, деца склањају све за собом и односе прибор на место где се одлажу употребљени судови.

Школа се обично завршава у периоду од 12.00 до 14.00 часова, зависно од узраста.

Деца са посебним потребама иду у исте школе са осталом децом, али само једно дете са специјалним потребама може бити у разреду. Они имају и додатног учитеља-асистента, који им помаже при учењу, јер им је битно да сви, осим образовања, стекну и социјалну интелигенцију.

До петог разреда ученици се уопште не оцењују нумерички, а од петог до деветог разреда или не постоје нумеричка оцењивања, или постоје као комбинована уз писмени извештај о напредовању ученика.

Љубав према књизи је фасцинантна. Није уопште ретка слика да видите децу које седе у парку и читају.

Можете ли све то замислити код нас?

Ево како изгледа наша школа.

Тужна слика, зар не? Ако бих почела да набрајам шта немамо био би то један подужи списак.

Финска, за разлику од наше државе, заиста улаже много у образовање, али им се то враћа на најлепши начин. Једна су од најразвијенијих земаља света и нема одлива мозгова. Сви стручњаци су ту да помогну земљи која је на најлепши начин улагала у њих.

Завршило се још једно путовање. Вратили смо се кући са жељом да дођемо опет.
Hyvästit Suomessa!

Categories: Пут око света, Финска | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: