Школство у Јапану

Јапан спада у најбоље образовне нације света, с обзиром да проценат оних са основним образовањем износи готово 99%, а да неписмених готово и нема.

Знатижеља нас је одвела у једну од многобројних основних школа. У жељи да сазнамо што више, поставили смо прегршт питања својим вршњацима. Као добри домаћини, стрпљиво су нам одговарали.

Сазнали смо да основна школа траје шест година (од шесте до дванаесте године живота), да постоје јавне и приватне школе. Образовање у јавним школама је бесплатно, а родитељи морају да деци обезбеде униформу, храну, сет за математику и калиграфски сет. Ученици према Закону о школском образовању обавезно користе уџбенике.
Школска година траје 35 недеља и подељена је на три тромесечја: прво од априла до јула, друго од септембра до децембра и треће од јануара до марта. Што се школских распуста тиче, постоје летњи (од краја јула до одређеног датума у августу) и зимски распуст(од краја децембра до првих дана јануара).
Сваки час траје 45 минута са десетоминутном паузом између већине њих. Типичан школски дан почиње око 08.30 и завршава се око 15.50 часова. Традиционално, ученици иду по пола дана (до 12.30 ч) у школу сваке друге и четврте суботе у месецу.
Ваннаставне активности имају велику улогу у образовању, а подразумевају организовање разних клубова: спортских, културних, уметничких, организовање разних фестивала, догађаја (церемонијалних, радних волонтерских), такмичења и слично.
Наставници често тестирају децу, односно њихово знање. Сврха тестова је евалуација ученика и ефикасност самог образовања. Деца у млађим разредима немају оцене.

Шта нам се посебно допало?
Да ли сте знали да деца у школама имају паузу за ручак од пола сата иако могу да оброк заврше за много мање? Зашто? Важно је да се једе на миру, сматрају у Јапану. А после оброка увек перу зубе! Код нас не перу ни руке!

Јапанска деца стављају своје ципеле у специјалне кутије и обувају посебне папуче када стигну у школу.
И оно што нас је посебно одушевило, они сваког дана заједно са учитељима чисте своју школу како би се научили да поштују чистоћу али и рад. Зато смо ми, по угледу на наше нове другаре, одлучили да средимо нашу учионицу. Чистоћа је пола здравља, зар не?

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

А онда смо се мало и разгибали. Мини час каратеа вратио ме је у детињство. Драго ми је што ми је мама сачувала кимоно!

Здрав и физички активан живот испуњује појединца и омогућује му предуслове за нормалан психички (интелектуални) развој.

Здрав и физички активан живот испуњује појединца и омогућује му предуслове за нормалан психички (интелектуални) развој.

Categories: Јапан, Пут око света | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: