У Земљи излазећег сунца

Јапан, наше друго заједничко путовање.
Током недељу дана, колико смо провели у овој прелепој земљи, прелазили смо стотине километара авионом, метроом, возом шинкансеном, фериботом, аутобусом и пешачењем. И нисмо се уморили.
На лицу места упознали смо људе пријатног осмеха, градове модерног дизајна, музеје богате експонатима, очуване културно-историјске споменике…

Одакле да почнемо? Шта прво да вам испричамо?
Знам! Нека то буде Химеји замак – најпосећенији међу „Три славна замка“, највећи и најспектакуларнији јапански дворац који преко 400 година одолева зубу времена.

Нисмо могли да одвојимо поглед са његових закривљених зидова који су нас подсетили на огромне лепезе. Пре него што смо ушли у дворац, изули смо се и одложили ципеле у пластичну кесу.
На сваком кораку осетила се хармонија између човека и природе.
Ако се питате у чему је разлика између јапанских и европских замкова, рећи ћемо вам. У јапанским се никад није живело. Живело се у палатама поред њих, а замкови су били последња линија одбране.
Дворац је 1993. године регистрован од стране UNESCO као светска културна баштина, док су пет грађевина дворца проглашене националним благом.

Обишли смо и Shirakawa-go, једно од најживописнијих места у Јапану са 59 грађевина (кућа) које се налази на листи UNESCO Светског наслеђа.

Завирите у Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama (UNESCO/NHK).

Снег је увелико падао када смо га посетили. Није ни чудо јер је Shirakawa једно од најснежнијих места на планети. Шта нас је опчинило? Сазнање да су куће старе од 200 до 300 година или што су направљене од дрвета (јапанског чемпреса, хиноки) и без иједног ексера у њима? Можда нисте знали да хиноки емитује лимункасти мирис који инсекти и штеточине не подносе и зато му не прилазе.
А онда смо се сетили! Оне дрвене куглице које наше маме стављају у ормаре са одећом, оне су од хиноки дрвета!
Питали смо се зашто су све куће окренуте у правцу исток-запад. Речено нам је да би привукле што више сунца на кров, да отопи што више снега. Кад смо код крова, да вам кажемо још једну занимљивост. Куће су покривене „сусуки“ прућем, а оно се мења једном у 30-40 година за шта су потребна два дана.

Јапан нас је опчинио, а ево и зашто Visit Japan Videos – Official Tourism Guide for Japan Travel.flvt.

Categories: Јапан, Пут око света | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: