Помоћ деци у обавезама

Колико помагати ђаку у обавезама?
У помагању детету треба наћи праву меру, а то је најтеже. Треба му дати прилику да самостално ради и помоћи му да стекне радне навике.

Ви, као родитељ сте ту, пре свега, да будете контролор онога што је урађено. Немојте уместо детета писати домаћи задатак и немојте кочити његову креативност и машту.
Од домаћег задатка кога сте ви урадили нема никакве користи, али има много штете у каснијем развоју детета. Пустите дете да само напише задатак, па макар и погрешно. Кад узмете да проверите, а то мора да чините сваког дана, можете да укажете на грешке и покажете како је потребно правилно урадити.

Нека деца раније сазревају, и од првог дана школе знају своје обавезе, док има и оне која и после неколико година у школској клупи не схватају шта се од њих тражи. Неком детету ће бити потребна много већа контрола, свакодневно подсећање да се домаћи задаци морају урадити на време. Да би се створиле радне навике децу треба научити и како да уче.

У току дана треба направити план и одредити време које је за учење и домаће задатке, а које је за игру. Наравно, домаћи задаци неће се радити одмах после ручка, чим се дете врати из школе или у време када сви у породици гледају занимљивости на телевизији.

Kажњавање детета за неурађене обавезе, поготово ако је често, нема одговарајући ефекат. За њих је много стимулативнија похвала у право време, него забрана играња, гледања омиљених емисија на телевизији или изолација од другова и другарица. Посебно су опасне уцене и обећања!

Зашто је битно да раде сами?

Писањем домаћег задатка деца вежбају и руку и мозак. Такође, домаћи је веома често понављање онога што су учили у школи, а што више буду понављали, пре ће научити. Понекад је задатак таквог типа да подстиче дечију радозналост да сами завире у књигу или интернет и тако прошире своје знање. Осим тога, домаћи их учи одговорности и планирању времена. Кад се скупи више задатака из неколико предмета, мораће да одлуче колико ће који домаћи да одузме времена и да направе план и распоред писања.

Categories: Кутак за родитеље | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: