Да ли грешите?

Постоје две врсте родитеља, који једноставно својим карактером навикавају децу да не раде сама.
А то није добро јер писањем домаћих задатака деца не решавају само дневни проблем – понављајући градиво и вежбајући задатке деца постају спремнија за школу.

ЗАБРИНУТ РОДИТЕЉ

Родитељ који непрестано брине и испитује дете о извршењу школских обавеза, очекујући најгоре ако задаци нису урађени, а градиво научено. Када види да је времена мало, узима ствар у своје руке и обавља све уместо детета – пише домаћи (дете га препише или још горе, напише га сам), црта цртеже за које је немогуће да су дело дечијих руку, пише скраћену верзију већег текста – да би га поједноставио и да дете разуме о чему се ту уопште ради, па га заједно на брзину уче…
Порука коју родитељ тако шаље детету гласи: ниси способан – ја морам уместо тебе, иначе ћеш пасти разред. Када дете то више пута чује или осети, почиње да се понаша у складу с тим.

ОПУШТЕН РОДИТЕЉ

Родитељ који је свестан капацитета и способности свог детета и у складу с тим помаже детету када има потешкоћа. Такав родитељ не преузима одговорности које дете, примерено свом узрасту, може само да преузме, мада то понекад представља напор и изазива фрустрацију код детета.
Уколико у томе успе, порука коју овакав родитељ шаље односи се на његово поверење у дететове способности – знам да ти то можеш и не желим да умањим твоје способности. Дете у таквој ситуацији, након пуно уложеног труда, увек има резултат – било да се ради о потпуном успеху или неуспеху. Код неуспеха ће бити од користи првенствено подршка родитеља у смислу подстицаја и помоћи око анализирања шта је довело до тога и како може да се реши.

Којој групи родитеља ви припадате?

Categories: Кутак за родитеље | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: